Serdecznie zapraszamy do naszego gabinetu terapii manualnej Samsara osoby, które chcą skorzystać z pomocy bioenergoterapeuty, z mniej i bardziej odległych miejscowości województwa wielkopolskiego takich jak np.:

  • Ostrów Wielkopolski,
  • Konin,
  • Pleszew,
  • Jarocin,
  • Koło,
  • Turek,
  • Kalisz.

ROZGRZEJ SIĘ HERBATKĄ

Przemarzłaś do szpiku kości. Zimny przenikliwy wiatr i zacinający deszcz ze śniegiem zamienił cię w sopel lodu. Przyjemnym ciepłem szybko otulą cię herbatki korzenne.

Lubimy ciepło. Może dlatego na naszej skórze znajduje się aż osiem razy więcej receptorów zimna niż ciepła - częściej ostrzegają, że organizm się wychładza. Gdy tylko robi się zimno, wysyłają do mózgu sygnał: „Uruchom system obrony przed wychłodzeniem”.

Cytryna chłodzi!

Zwykle robisz wtedy gorącą herbatę z cytryną. To błąd! Wprawdzie po wypiciu poczujesz przez chwilę rozgrzewające ciepło, ale po kilku minutach znów drżysz... Składniki cytryny rozszerzają naczynia krwionośne, dlatego robi się zimno. Herbatę lepiej wzbogacać rozgrzewającymi przyprawami.

Przyprawy korzenne

Są znane na całym świecie. Na czym polega ich rozgrzewająca moc? Przyprawy korzenne zawierają substancje, które poprawiają przemianę materii i w ten sposób pobudzają komórki do produkcji większej ilości energii. Najpopularniejsze rozgrzewacze to: cynamon, czosnek, chili, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, kardamon, kminek, majeranek, ostra papryka, pieprz cayenne, szafran. Nawet zimną herbatę potrafią zmienić w rozgrzewający napój.

Korzenny napój jabłkowy

Rozgrzewającymi dodatkami są tutaj cynamon, goździki i kardamon. Cynamon ceniony był przez stulecia jako afrodyzjak. Ta przyprawa o słodkawym, korzennym zapachu i smaku nie tylko jednak rozpala zmysły, ale też rozgrzewa ciało i dodaje energii. Podobnie jak pochodzące z Indonezji goździki, które dają lekko drażniący, cierpki smak i niezwykły zapach. Kardamon to jedna z najstarszych przypraw świata. Znany był już w starożytnej Grecji w IV w. p.n.e. i wykorzystywany jako silny afrodyzjak (także do celów leczniczych).

Składniki:

  • 5 szklanek soku jabłkowego (najlepszy jest świeżo wyciśnięty, ale może być z kartonu),
  • 2 laski kory cynamonowej (po 5 cm każda),
  • 6 goździków,
  • 1/4 łyżeczki ziarenek kardamonu,
  • 1/2 cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Do garnka o grubym dnie wlej sok i wsyp przyprawy. Doprowadź do wrzenia, następnie przykryj naczynie i gotuj jeszcze 20 minut na wolnym ogniu. Przecedź przez drobne sitko. Cytrynę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Dodawaj po plasterku do każdej filiżanki rozgrzewającego eliksiru. Możesz dosłodzić napój miodem.

Waniliowa rapsodia

To rozgrzewający napój na bazie czarnej herbaty, wanilii, kardamonu i owoców kandyzowanych.

Składniki:

  • łyżka czarnej herbaty,
  • 2 laski wanilii,
  • 1/2 łyżeczki kardamonu,
  • owoce kandyzowane (śliwki, pomarańcze),
  • miód

Przygotowanie:

W rondelku zagotuj 3 szklanki wody. Następnie wyłącz ogień, wsyp łyżkę herbaty i zaparzaj 3 minuty pod przykryciem. Przecedź, a potem dodaj owoce kandyzowane, wanilię i kardamon. Ponownie wszystko zagotuj, aż aromaty przypraw zmieszają się. Podawaj z dodatkiem miodu.

Herbatka korzenna

Swoje rozgrzewające właściwości zawdzięcza przyprawom korzennym. W jej skład wchodzą: cynamon, wanilia, goździk, imbir, kardamon i pieprz cayenne. Pieprz cayenne, a właściwie papryczka, sprawia, że krew szybciej krąży. Zwłaszcza w naczyniach włosowatych, które znajdują się tuż pod powierzchnią skóry. Herbatka korzenna nie tylko rozgrzewa, ale też pobudza trawienie, przyspiesza przemianę materii i wzmacnia odporność organizmu na choroby.

Składniki:

  • 1 łyżeczka herbaty czarnej lub owocowej,
  • 1/2 łyżeczki kakao,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta zmielonej wanilii,
  • 1 goździk,
  • łyżeczka drobno pokrojonego imbiru,
  • roztarte nasiono kardamonu,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu cayenne

Przygotowanie:

Postaw imbryczek na podstawce ze świeczką i wrzuć wszystkie składniki. Zalej wrzątkiem, wymieszaj i parz przez kilka minut. Gorącą herbatkę rozlewaj do filiżanek. Możesz posłodzić cukrem trzcinowym lub miodem. Herbatę możesz zalewać kilkakrotnie.

Herbatka imbirowa

Właściwości imbiru dawno temu docenili Koreańczycy, którzy wykorzystują ten niezwykły korzeń do przyrządzania naparów na zimowe chłody. Oryginalna nazwa tego napoju to Adrak Czai. Ciepło, które wytwarza imbir, pozostaje na długo wewnątrz naszego ciała. Herbatę imbirową najlepiej pić bardzo gorącą, zaraz po zdjęciu z ognia.

Składniki:

  • 3 łyżki drobno startego korzenia imbiru,
  • 4 łyżki miodu lipowego (może być też cukier)
  • 1 cytryna,
  • 1 mała pomarańcza,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • można dodać również 3 łyżki posiekanych liści świeżej mięty

Przygotowanie:

Do rondelka wlej 3 szklanki wody, wsyp imbir, 2 łyżki mięty (jeśli lubisz). Gotuj na dużym ogniu przez 10 minut, nie przykrywaj. Po zdjęciu z ognia dodaj miód i starannie wymieszaj. Następnie przecedź. Dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny i całej pomarańczy. Wsyp szczyptę pieprzu cayenne. Możesz dodać jeszcze plasterek cytryny i posypać 1/2 łyżeczki mięty.

Grzaniec korzenny

Nie tylko rozgrzewa, ale też poprawia nastrój. Można go zrobić na bazie piwa lub czerwonego wina. Sekretem udanego grzańca są przyprawy. To one nadają mu aromatyczny zapach i niezapomniany smak. I to one rozgrzewają ciało. W grzańcu muszą znaleźć się takie przyprawy korzenne, jak: cynamon, wanilia, imbir, kardamon, gałka muszkatołowa. Przepisów na grzaniec jest oczywiście bardzo dużo. A oto jeden z nich:

Składniki:

  • butelka czerwonego wina, rum lub brandy,
  • 3-4 goździki,
  • gałka muszkatołowa,
  • laska wanilii,
  • 2 pałeczki cynamonu,
  • 1/2 pomarańczy,
  • 1/2 cytryny,
  • kawałek świeżego imbiru

Przygotowanie:

Do garnka wlej butelkę wina (najlepiej półsłodkiego, jeśli masz wytrawne, dodaj trochę miodu) i podgrzej. Pamiętaj, by nie doprowadzić do zagotowania wina, bo wtedy straci swój aromat. Następnie dodaj cynamon, wanilię, goździki, odrobinę utartego imbiru i gałki muszkatołowej (mają ostry smak, więc nie przesadź). Owoce umyj dokładnie i pokrój na grubsze cząstki wraz ze skórką, a następnie wrzuć do grzańca. Na koniec dla aromatu dolej kieliszek rumu.

Gorące mleko z szafranem i pistacjami

To ulubiony napój mieszkańców Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Szklanka gorącego mleka z cynamonem, szafranem i pistacjami rozgrzewa nie tylko ciało, ale umysł i serca. To w dużej mierze zasługa cynamonu, a także szafranu - najdroższej przyprawy świata wywodzącej się z Azji Mniejszej, która barwi potrawy na żółto.

Składniki:

  • 1 litr mleka,
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego szafranu,
  • 10 niesolonych orzeszków pistacjowych,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 3 łyżki miodu

Przygotowanie:

Obierz orzeszki pistacjowe, a następnie zmiel je w młynku do kawy lub rozetrzyj w moździerzu na proszek. Do garnka o grubym dnie wlej mleko, wrzuć szafran i cynamon oraz połowę proszku pistacjowego. Gdy się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 5 minut. Zdejmij garnek z ognia, dodaj miód. Jeszcze gorące mleko rozlewaj do kubków i posyp resztą mielonych pistacji.